Zeeheldenbuurt krijgt aparte regenwaterafvoer

De Zeeheldenbuurt krijgt een apart hemelwaterafvoersysteem. Dit is door de gemeente toegezegd naar aanleiding van overleg met bewoners over de wateroverlast door zware regenval. Voor de aanleg zal de straat helemaal open moeten. Uitvoering is voor 2019 voorzien.

Huiseigenaren moeten daarnaast ook zelf maatregelen treffen om wateroverlast te voorkomen. Zoals bijvoorbeeld aansluiting van de eigen hemelwaterafvoer op het centrale systeem. Aan de voorkant is dit makkelijk te realiseren, voor de achtertuin kan dit ingrijpender zijn. Dan is bijvoorbeeld de aanleg van een afvoerbuis van de tuin naar de voorkant van het huis nodig. Dit vergt maatwerk per huizenblok. Daarnaast kunnen extra maatregelen nodig zijn, zoals het installeren van terugslagkleppen en het waterdicht maken van gevels en vloeren.

Een ander aspect is de grondwaterstand. Met name in de winter is deze hoog waardoor sommige huizen al nagenoeg in het water staan. Voor de aanpak van dit probleem is samenwerking met het waterschap nodig.

Bij hevige regenval kan in onder meer de Zeeheldenbuurt het riool de hoeveelheid water niet aankan. Bij woningen met ingesloten tuinen kan het water niet weg uit de tuin. In de Zeeheldenbuurt is daarnaast de grondwaterstand hoog. Een apart hemelwaterafvoersysteem is een grote afvoerbuis voor de regen, naast het bestaande riool.

Huiseigenaren die zelf maatregelen moeten treffen om helemaal waterproof te zijn, kunnen dat  efficiënt doen door bijvoorbeeld gezamenlijk in te kopen. De gemeente ondersteunt hierin door kennis te vergaren en te delen en ideeën uit te wisselen. Hiervoor zijn vier werkgroepen met bewoners gestart die een paar keer bijeenkomen o.l.v. de gemeente. Bewoners kunnen zich hiervoor opgeven. Daarnaast vindt er centrale communicatie plaats via www.utrecht.nl/waterproof. Hier is ook meer informatie te vinden over de aanpak.