Buurtlezingen

VOORJAAR 2019

Vrijdagavond 25 januari 2019

Werken met Scrum/Agile. Wat is dat en wat levert dat op?

door Willem Ottevanger

Om 20.30 uur, Buys Ballotstraat 27

In de huidige maatschappelijke context veranderen zaken snel, en zijn innovaties aan de orde van de dag. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze wijze van betalen. Daarbij zijn klantwensen heilig. Hoe spelen we in op deze wensen? Is Scrum/Agile hiervoor het nieuwe concept? Bij onze grote banken is het nieuwe Agile werken met Scrum als het antwoord hierop al doorgevoerd.

Wat is Scrum en Agile nou precies? Wat heeft dat met zelforganiserende teams te maken?

Laten we een experiment doen. Willem Ottevanger vertelt hierover en we bespreken met elkaar wat het teweeg brengt als we het zouden toepassen op ons werk of in onze thuissituatie.

Vrijdagavond 8 maart

Yoga Soetra’s en Chakra’s als achtergrond bij klassieke yoga

door Marlies van der Maarel

Om 20.30 uur, Karel Doormanlaan 36

De yoga is gebaseerd op eeuwenoude wijsheden met een eigen visie op de mens. Patanjali, een geleerde en filosoof uit de tweede eeuw voor Christus, wordt gezien als degene die zeer waarschijnlijk de Yoga Soetra’s schreef. In dit geschrift, geschreven in het Sanskriet, worden in 195 verzen de techniek én filosofie van de yoga samengevat. Naast de klassieke yoga kent het hindoeïsme nog vijf andere filosofische scholen.

Naast de Soetra’s introduceert Marlies van der Maarel de Chakraleer uit de traditionele Indiase cultuur. In deze leer wordt uitgegaan van zeven energielichamen die van belang zijn voor de levenskracht van de mens.

In deze lezing geeft zij een introducerend overzicht en diept zij enkele begrippen uit.

Vrijdagavond 5 april

Hoe Willem van Oranje te Dokkum werd vermoord

Geschiedenis in het voortgezet onderwijs

door Eelco Beukers

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 27

Wat weten jongeren tegenwoordig nog van vroeger? Ontstellend weinig, zo lijkt het wel eens. Zelfs de meest simpele feiten doen geen belletje meer rinkelen. Klachten over het huidige geschiedenisonderwijs zijn dan ook niet van de lucht.

Eelco Beukers is eindredacteur van Memo, een van de meest gebruikte geschiedenismethoden in het voortgezet onderwijs. Hij zal ingaan op de vraag hoe nu eigenlijk wordt bepaald wat leerlingen over het verleden moeten weten, en met welke dilemma’s het geschiedenisonderwijs te maken heeft.

NAJAAR 2018

Vrijdagavond 28 september 2018

Een muzikale reis door de jaren van de Americana

door Marleen de Bruyn

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 2

Emmylou Harris is een van de grootste zangeressen op het gebied van de Americana muziek. Maar wat is Americana nu eigenlijk? Via de carrière van Harris laat Marleen de Bruyn het ontstaan en de ontwikkeling van de Americana muziek zien. De muziek van Gram Parsons, Johnny Cash, Bonny Raitt, Dolly Parton, Dixie Chicks, Townes van Zandt en nog veel meer zal de revue passeren. En we zullen vooral veel naar muziek luisteren. Aan het eind van de lezing is er een optreden van The Woodsisters & Bro. Zij maken Americana muziek, waarbij Marleen zingt. 

Vrijdagavond 9 november

Nepal, een life changing experience

door Marco van Dijk

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 39

In deze lezing vertelt Marco van Dijk over zijn  vier maanden durende reis in Nepal. Hij doet daar vrijwilligerswerk, klimt naar Basecamp Mount Everest en doet een tiendaagse stiltemeditatie (Vipassana). In de aanloop naar zijn reis maakt hij een aantal onomkeerbare keuzes. Tijdens zijn reis ontmoet hij veel bijzondere Nepalezen en ervaart hoe anders zij in het leven staan. Marco neemt u mee op zijn reis, een life changing experience, en schets aan de hand van een aantal zelfgemaakte filmpjes een beeld van hoe de mensen in Nepal in het leven staan.

 

NAJAAR 2017

Vrijdagavond 29 september 2017

Het Behouden Huys

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 46

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom het studentenhuis Willem Barentszstraat 46 zoveel muurtekeningen heeft? En waarom er elke zomer mannen met een baard en oorbellen terugkeren naar het Sticht en de WB? Of hoe smerig onze keuken en badkamers daadwerkelijk zijn? Deze buurtlezing zal ingaan op deze vragen, en nog veel meer. Met film!

 

Vrijdagavond 27 oktober

Hechting en relaties

door Willemijn de Meester

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 58

In deze lezing hebben we het over relaties, en in het bijzonder de partnerrelatie. Waarom we relaties zo nodig hebben en waarom ze zo lastig kunnen zijn. Waarom degene waar je zoveel van houdt je zo diep kan raken. Welke factoren bijdragen aan het succes van een relatie en wat kan er spelen als de liefde in gevaar is. Willemijn de Meester neemt je mee in de wereld van liefdes-onderzoek, gehechtheid en relatietherapie. Met film- en boekentips.

Vrijdagavond 24 november

Mijn familie in Indië 1825-1955

door Geeske Kroon

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 61

Geeske Kroon vertelt ons over haar zoektocht naar haar voorouders in Indië. Haar opa was Indo, haar oma ging als jonge vrouw vanuit Europa naar Indië, haar moeder overleefde twee Japanse interneringskampen, haar vader ging als Nederlandse soldaat na de oorlog naar Indië, trouwde daar en kreeg kinderen. Het gezin moest weg uit Indië en probeerde naar Australië te emigreren, maar kwam tenslotte in Holland terecht. Zij ontdekte tot haar verrassing dat al die verhalen een illustratie vormen van een interessant deel van de geschiedenis van Nederlanders in Nederlands Indië. Geeske heeft hier een boek over geschreven dat op de avond van de lezing gekocht kan worden.

VOORJAAR 2017

Vrijdagavond 20 januari 2017

De Rosariumbuurt: op bezoek aan de overkant

door Rudo den Hartog

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 27

Is het gras bij de buren inderdaad groener? Rudo den Hartog, kenner en bewoner van de Rosariumbuurt, belicht onvermoede aspecten van de buurt aan de overkant van de Biltstraat. Over een libertijns klooster, de zwarte zwanen van Lo-Lo, een middeleeuws scheepsanker, een buitengewone boom, een droevige steen, De Bazel in Utrecht, de Schaal van De Lerma, het huis van ‘den Leider’ en een recalcitrante douairière. Uw wandeling door de Rosariumbuurt zal nooit meer hetzelfde zijn.

Vrijdagavond 3 maart

Welkom in de wereld van Ton Vroman

door Ton Vroman

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 90

“Al mijn hele leven ben ik bezig met schilderen, ook naast mijn vaste werkzaamheden is schilderen altijd een rode draad in mijn leven gebleven. De laatste jaren kan ik me er volledig op toeleggen. Mijn werk bestaat voornamelijk uit olieverf en acryl op doek of papier, vaak ook in combinatie met andere materialen. Het is niet altijd makkelijk om over kunst te praten, laat staan over mijn eigen werk. Deze avond zal ik proberen te vertellen, maar vooral te laten zien hoe het ontstaat. U bent welkom in mijn atelier!”

Vrijdagavond 7 april

Bedelend bij de Bijenkorf

door Nelleke Wagenaar

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 15

Nelleke Wagenaar vertelt ons over haar zoektocht naar de geschiedenis van haar vader en zijn onbekende ouders en voorouders. In een 10 jaar durend onderzoek stelde zij niet alleen een familiestamboom samen, maar kwam zij vooral een geschiedenis van arme mensen in de 19de en begin 20ste eeuw op het spoor. In de buurtlezing vertelt zij ons o.a. over het Pauperparadijs in Veenhuizen, de Kweekschool voor de Zeevaart in Leiden, de opkomst van de arbeidersbeweging en het leven in eenkamerwoningen en logementen.

De lezingen beginnen om 20.30 uur. Inclusief discussie duren ze ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova Zembla een borrel. Er wordt een bijdrage van 2 euro gevraagd.

Opgave voor bovengenoemde lezingen bij: willemroos@kpnmail.nl.

Als je nog niet op de Nova Zembla-verzendlijst staat, geef je mailadres dan even door op info@novazemblabla.nl

NAJAAR 2016

Zondagmiddag 11 september 2016

Constant. Ruimte + kleur. Van Cobra naar New Babylon

door Trudy Nieuwenhuys-van der Horst

Om 13.00 uur leidt Trudy Nieuwenhuys-van der Horst ons rond over de tentoonstelling over Constant in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen.

In de periode tussen Cobra en New Babylon vindt een radicale verandering plaats in Constants oeuvre. Zijn aandacht gaat dan naar architectuur en stedenbouw uit om vanuit kunst een waardevolle bijdrage te leveren aan de naoorlogse wederopbouw en deze minder saai en eentonig te maken. Hij werkt samen met architecten, zoals met Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld, waarvan unieke reconstructies te zien zijn, en gaat allianties aan met internationale avant-gardistische beeldend kunstenaars. Er worden in deze tentoonstelling 50 zelden of nooit vertoonde werken van Constant geëxposeerd. (N.B. In samenhang met deze tentoonstelling is in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Constant. New Babylon. Na ons de vrijheid te zien).

Vrijdagavond 30 september

Worden de universiteiten de Uber van het hoger onderwijs?

door Hester Jelgerhuis

Om 20.30 uur, Buys Ballotstraat 32bis

De opkomst van gratis MOOC’s – massive open online courses – van wereldwijde topuniversiteiten heeft als katalysator gewerkt voor onderwijsinnovatie en het aanbieden van online en blended onderwijs. Tegelijkertijd heeft het de vraag opgeroepen wat het bestaansrecht is van hogescholen en universiteiten zoals wij die nu kennen. Worden universiteiten de Uber of Airbnb van het hoger onderwijs? Worden docenten de taxichauffeurs die worden ingehuurd, of verandert er eigenlijk niet zo veel? Tijdens deze buurtlezing schetst Hester Jelgerhuis de trends en ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Is er een transformatie gaande?

Vrijdagavond 4 november

De crisis ontrafeld

door Piet Keizer

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 34

In 2008 werd de wereldeconomie getroffen door een ernstige financiële crisis. Dat leidde in 2009 tot een wereldwijde depressie. Terwijl de economieën van een aantal grote landen zich redelijk snel wisten te herstellen, bleef de Eurozone daarbij ver achter. Daardoor werd de rivaliteit tussen Noord- en Zuid-Europa sterk aangewakkerd. De Grieken werden zwaar aangepakt, zowel door de financiële markten als door de Trojka (Brussel, ECB, IMF). Nu zijn we zes jaar verder, en is de Eurozone nog steeds ver verwijderd van evenwichtige groei. Piet Keizer zal vertellen waarom de Eurozone nog steeds zo achterblijft.

De lezingen beginnen om 20.30 uur. Inclusief discussie duren ze ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova Zembla een borrel. Er wordt een bijdrage van 2 euro gevraagd. Opgave voor bezoek aan Cobra Museum en bovengenoemde lezingen bij: willemroos@kpnmail.nl.

Als je nog niet op de Nova Zembla-verzendlijst staat, geef je mailadres dan even door op info@novazemblabla.nl

Voor voorjaar 2017 staan onder meer gepland:  20 januari, Nelleke Wagenaar, Bedelend bij de Bijenkorf, 3 maart, Ton Vroman, Welkom in de wereld van Ton Vroman.

 VOORJAAR 2016

Vrijdagavond 22 januari 2016

Kanker bestrijden met je lichaam als wapen

door Yaro Laenen

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 27

Hoe krijgen mensen kanker? Wat doet je lichaam er zelf eigenlijk aan? Kunnen wij deze mechanismen gebruiken om kanker te verslaan?

Yaro Laenen, masterstudent immunologie, zal vertellen over hoe men het immuunsysteem van het lichaam probeert in te zetten om kankercellen op te ruimen. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van het immuunsysteem uit het lichaam gehaald en kunnen cellen getraind worden om kanker te herkennen en te vernietigen. De nieuwste ontwikkelingen op dit gebied zullen op een toegankelijke manier uitgelegd worden. Kortom, een minicursus over het immuunsysteem, hoe kanker ontstaat en hoe het bestreden kan worden.

 

Vrijdagavond 4 maart

De Karel Doormanflats toen en nu

door Marlies van der Maarel

Om 20.30 uur,  Karel Doormanlaan 115

In de naoorlogse periode van wederopbouw was de tijdgeest optimistisch. Thema’s als licht, lucht en ruimte braken door in de stedenbouw en architectuur. De Karel Doormanflats van het bekende Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger, dat recent ook het nieuwe stadskantoor in Utrecht ontwierp, zijn een uitdrukking van deze Wederopbouwtijd. De vier flats werden eind jaren ’50 gebouwd.  

Planoloog en stedenbouwkundige Marlies van der Maarel gaat in op het ontstaan van de flats in deze Wederopbouwtijd. Zij besteedt aandacht aan de naoorlogse stedenbouw in Utrecht, de typerende stijlkenmerken, en de maatschappelijke context. Bovendien gaat zij in op ontwikkelingen in de Karel Doormanflats en andere naoorlogse flats in Nederland anno nu.

 

Vrijdagavond 8 april

                 Feestavond     Tien jaar buurtlezingen                     

Om 20.00 uur,  Theaterzaal de Berenkuil, Biltstraat 166

In januari 2006 werd de eerste buurtlezing gegeven, die toen Voordracht aan Huis heette. Dit was het begin van een ononderbroken reeks die nu 10 jaar bestaat. Wij vieren dit met een feestavond in Theaterhuis de Berenkuil.

Verdere info volgt.

De lezingen beginnen om 20.30 uur. Inclusief discussie duren ze ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova Zembla een borrel. Er wordt een  bijdrage van 2 euro gevraagd.

Opgave voor bovengenoemde lezingen bij: willemroos@kpnmail.nl.

BUURTLEZINGEN NAJAAR 2015

Vrijdagavond 30 oktober 2015

Ondernemen over verre grenzen

door Wouter Scheffer

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 44

 Wouter Scheffer gaat de buurt vertellen hoe hij de afgelopen 20 jaar een bijzonder product over de grenzen heeft geïntroduceerd en in meer dan 40 landen heeft verkocht. Het is een uniek verhaal over verre reizen, vreemde communicatie, het opzetten van buitenlandse vestigingen, hoe succes bijna zijn ondergang werd en over constant keuzes maken.

Wouter zal een andere kijk geven op het Midden-Oosten en ingaan op een bedrijf voeren in de Verenigde Staten. Hij laat zien hoe mensen met geld met macht omgaan en vooral hoe je uiteindelijk met de juiste instelling door ervaring toch succesvol kunt zijn.

 

 Vrijdagavond 13 november

De mooiste gedichten van Gorter en Achterberg

door Geeske Kroon

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 61

 Gorter, Slauerhoff, Nijhoff, Achterberg, Vasalis, Lucebert, een aantal dichters uit de Nederlandse literatuur. Mensen met bijzondere levens en prachtige gedichten. Onze buurt is een geschikte plaats om op een herfstavond gedichten van een paar van hen te bespreken.

Geeske zal met ons stilstaan bij de mooiste gedichten van Gorter en Achterberg. Ze zal aandacht geven aan het impressionisme van Gorter en aan de betekenis van de gedichten van Achterberg, waarvan hij er vele in een psychiatrische inrichting schreef. Gedichten geven hun inhoud niet gemakkelijk prijs. Geeske zal onze gids zijn om ons rond te leiden in de wereld van Gorter en Achterberg en hun gedichten, zoals ze dat jarenlang heeft gedaan als docent op een middelbare school.

 

De lezingen beginnen om 20.30 uur. Inclusief discussie duren ze ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova Zembla een borrel. Er wordt een  bijdrage van 2 euro gevraagd.

Opgave voor bovengenoemde lezingen bij: willemroos@kpnmail.nl.

Als je nog niet op de Nova Zembla-verzendlijst staat, geef je mailadres dan even door op info@novazemblabla.nl

Voor voorjaar 2016 staan gepland:

15 januari,  Kanker bestrijden met het lichaam als wapen

4 maart,  De architectuur van de Karel Doormanlaan, een  interessante stedenbouwkundige explicatie in het kader van de wederopbouw.

BUURTLEZINGEN VOORJAAR 2015 

Vrijdagavond 17 april

Het geheugen van de aarde in Utrecht

 door Sjors van Broekhuizen

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 42

De aarde is wel 4,6 miljard jaar oud. Het geheugen van onze planeet ligt opgeslagen in stenen. Je kunt aan stenen van alles zien. Wat voor klimaat er vroeger was; hoe rivieren stroomden; of er aardbevingen en vulkanen geweest zijn; waar de werelddelen vroeger lagen; wat voor dieren en planten er vroeger leefden; en nog veel meer! Niet gek dus dat onderzoekers de hele wereld afreizen om die stenen te vinden. Maar soms zijn deze dichterbij dan je denkt…. Sjors  (WB 31) is afgestudeerd als aardwetenschapper. Hij zal vertellen over de geologische schatten van Utrecht.

Vrijdagavond 6 maart

Speel en zing met je stem!

buurtworkshop door Ank Meyer

Om 20.30 uur, Buys Ballotstraat 40

De menselijke stem is bij uitstek een communicatie-voertuig. Niet alleen door wat je zegt maar vooral door de klank, de toonhoogte en het ritme van je stem. Daardoor kun je sprekend,  zingend én spelend  –  met wat lef  –  verrassend leuk contact maken met elkaar.  Als je nieuwsgierig bent en van avontuur houdt is dit iets voor jou.  Ank biedt mogelijkheden en daagt je uit om je stem te laten horen door middel van stem- en zangimprovisaties. Ank Meyer, van oorsprong dramadocent, heeft als passie de menselijke stem. Ze geeft les in stem- en zangimprovisatie.

Vrijdagavond 23 januari 2015

Comenius

door Hans van der Linde

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 10 

Comenius’ leven (1592-1670) speelt zich af in het tijdvak van ontdekkers en hervormers. Hij is een veelzijdig mens met een missie om de wereld te verbeteren. Theoloog, pedagoog en politicus tegelijk richt hij zich op de hervorming van school, kerk en staat. In een aantal opzichten zijn tijd ver vooruit, is hij nog steeds voor velen een bron van inspiratie.  Als beroemd zoon van Tsjechië prijkt hij ook nu nog op het 200 kronen biljet. Hij heeft vele standbeelden in de wereld, maar ligt begaven in Nederland. Hans van der Linde is directeur van het Comenius Museum in Naarden.

Vrijdagavond 13 februari

Bezoek aan atelier Manenburg van Pieter d’Hont

Om 20.30 uur,  Bolwerk Manenburg,  Wijde Doelen 27 

Het werk van de beeldhouwer Pieter d’Hont  vinden we op allerlei plaatsen in Utrecht terug, zoals de Wijsheid (1943) op de Spinozabrug, Trijn van de Leemput (1955) op de Zandbrug, Anne Frank (1959) op het Janskerkhof en Merrie met Veulen(1970) in de Sint Jacobsstraat. Ook de beelden boven het timpaan van het stadhuis zijn van zijn hand. Vijftig jaar lang had hij zijn atelier in het oude bolwerk Manenburg, tot zijn overlijden in 1997. We krijgen een rondleiding door zijn atelier en langs zijn werk.

De entree is 5 voor de stichting Pieter d’Hont. 

De lezingen beginnen om 20.30 uur. Inclusief discussie duren ze ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova Zembla een borrel. Er wordt een bijdrage van 2 euro gevraagd. Graag opgeven voor bovengenoemde lezingen bij: willemroos@kpnmail.nl. Als je nog niet op de Nova Zembla-verzendlijst staat, geef je mailadres dan even door op info@novazemblabla.nl.

BUURTLEZINGEN 2014

Vrijdagavond 7 november 2014

Vriendschap en politieke spot in de Middeleeuwen

 Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 27

Hans van Dijk stelt twee liederen centraal uit een handschrift van omstreeks 1400, het Egidiuslied en het Kerelslied. Kunnen wij nog begrijpen en meevoelen wat die dichters zo lang geleden hebben willen zeggen? In de lezing zal hij deze twee parels uit de Nederlandse letterkunde voor een belangstellende lezer van nu toegankelijk maken.

 Er wordt een bijdrage van 2 euro gevraagd.

Vrijdagavond 3 oktober 2014

Bezoek aan atelier Manenburg van Pieter d’Hont

Om 20.30 uur,  Bolwerk Manenburg,  Wijde Doelen 27, achter het Louis Hartlooper Complex

Het werk van de beeldhouwer Pieter d’Hont vinden we op allerlei plaatsen in Utrecht terug, zoals de Wijsheid (1943) op de Spinozabrug, Trijn van de Leemput (1955) op de Zandbrug, Anne Frank (1959) op het Janskerkhof en Merrie met Veulen(1970) in de Sint Jacobsstraat. Ook de beelden boven het timpaan van het stadhuis zijn van zijn hand. Vijftig jaar lang had hij zijn atelier in het oude bolwerk Manenburg, tot zijn overlijden in 1997. Er wordt een film getoond en we krijgen een rondleiding door zijn atelier en langs zijn werk.De entree is € 5 voor de stichting Pieter d’Hont. 

Vrijdagavond 21 maart 2014

Pianorecital

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 41

 Begin juni zal pianiste Eugenie Carolina van der Meulen haar eindexamenconcert spelen op het Utrechts conservatorium. Het recitalprogramma dat ze dan speelt wil zij eerst voor buurtgenoten ten gehore brengen. Zij zal spelen: de Toccata in e klein BWV 914 van Johann Sebastian Bach; de Sonate quasi una fantasia op. 27.1 van Ludwig van Beethoven, de Fantaisie-Impromptu op. 66 van Frédéric Chopin, een Scherzo op. 4 van Johannes Brahms en het Allegro Barbaro van Béla Bartók.

Vrijdagavond 4 april

De oerknal 

door Willem Roos

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 42

Van de twintig Grote Vragen waar de wetenschap zich voor ziet gesteld gaan er vier over het heelal. Intrigerende vragen zijn: Hoe is het heelal begonnen en wanneer? Hoe zal het eindigen? Zijn er naast ons heelal ook andere? Wat was er voor de oerknal, en wat gebeurde er de eerste seconden en minuten daarna? Zijn we alleen in het heelal? En hoe weten we dat allemaal? 

 

Vrijdagavond 24 januari 2014

Wordbites performance

door Hugo de Haas van Dorsser

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 52

Wordbites is een nieuwe vorm van performance op het snijvlak van comedy, poetry en spoken word.

Met eigen teksten over herinnerdingen, het leven en de waterstanden bij Lobith.  Dwars gedacht maar recht gebracht.

Associatief, talig en verhalend. Hybride, subtiel en her en der verstild. Verbazing en verwondering zijn de kernwoorden.

Kortom: een tekstuele speeltuin om lekker in rond te dwalen en bovenop de glijbaan het bos te zien.

Verbaas en verwonder je verder op  www.wordbites.nl

Vrijdagavond 27 september 2013

Fondation Constant

door Trudy Nieuwenhuys – van der Horst

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 42

Constant Nieuwenhuys (1920 – 2005) was een beeldend kunstenaar, geboren en getogen in Amsterdam en gestorven in Utrecht. Hij was medeoprichter van de internationale CoBrA groep en lid van de revolutionaire en avant-gardistische Internationale Situationniste. De komende tien jaar zal door Fondation Constant (november 2011 opgericht), een oeuvrecatalogus worden samengesteld. Hiervoor worden alle werken, in museale- en particuliere collecties en werken die momenteel verhandeld worden, op echtheid onderzocht. Trudy Nieuwenhuys-van der Horst is voorzitter van de stichting. In haar lezing, toegelicht met beelden, zal zij dit veelsoortige oeuvre van Constant kort belichten. Uitvoeriger zal zij ingaan op een toenemend aantal vervalsingen die er op de markt zijn. Op die manier leert u mogelijk alerter te worden bij het kopen van kunst.

Donderdagavond 27 juni

 BUURTMOBILITEIT IN NOVA ZEMBLA?

 door Douwe Wielenga

20.30 uur,  Willem Barentszstraat 59

Wat is Buurtmobiliteit?

Bij Buurtmobiliteit organiseren bewoners met elkaar hun vervoer.

Door gezamenlijk gebruik van auto’s, scooters, e-bikes en andere vervoermiddelen bespaar je kosten en ruimte. En toch kan iedereen zich vervoeren op de momenten en de wijze waarop hij of zij wil. Met tenminste net zoveel vrijheid als nu, maar dan slimmer georganiseerd. De (tweede) auto kan daardoor de deur uit of je kunt hem verhuren op momenten dat je hem zelf niet nodig hebt. Dat is winst voor de portemonnee en biedt ruimte voor groen, spelen of niet-auto parkeren. En het is beter voor het milieu. Slimmer, makkelijker, én goedkoper!

Over de avond

Buurtcomité Nova Zembla organiseert een avond om met elkaar te verkennen of Buurtmobiliteit iets is voor onze wijk.  Douwe Wielenga van Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) is uitgenodigd om te vertellen over Buurtmobiliteit: Hoe werkt het? Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn leuke voorbeelden? We discussiëren met elkaar over de vraag waarom je vervoermiddelen wel of niet zou willen delen, wat het kost en wat je kan besparen. En we peilen het enthousiasme om dit idee verder uit te werken.

Op naar een testperiode in het najaar!

Buurtcomité Nova Zembla wil samen met de NMU kijken of Buurtmobiliteit mogelijk is. Als de avond voldoende positieve reacties oproept, willen we in het najaar tijdens een testperiode ervaren hoe het werkt. Als dat een succes is, willen we in 2014 een draaiend systeem hebben dat past bij onze buurt en onze behoeftes om van A naar B te komen!

Graag opgeven: hans.vanengelenburg@kpnmail.nl

 Vrijdagavond 8 februari 2013

PuberPower

door Hanneke van der Marel

Om 20.30 uur,  Willem Barentszstraat 21

Hoe ontwikkel je als puber je talenten en presteer je optimaal? Hanneke van der Marel en Pons Jan Vermeer gaan in PuberPower op deze vraag in. Wanneer je zicht hebt op jouw talenten en deze combineert met mentale, fysieke en emotionele fitheid, staat niets jouw succes meer in de weg. Want wie hoofd, lijf en hart in balans heeft, is pas echt fit voor optimale prestaties. Hanneke neemt ons mee op de zoektocht naar onze eigen talenten en  hoe je deze in kunt zetten om te bereiken wat jij wilt. Je leert hoe je zélf oplossingen kunt vinden voor de moeilijkheden die je tegenkomt.

Zondag 3 maart 2012

Wandeling Voorveldsepolder onder leiding van Peter Schrurs

Om 11.00 uur verzamelen bij Voorwaarts

Er staat aardig wat te gebeuren in de Voorveldsepolder: tennisvereniging Iduna gaat uitbreiden met twee banen, er is een nieuwe enthousiaste campingbeheerder die er echt iets moois van wil maken en het aardigste: de gemeente gaat aan de slag met de Noordzoom (waar nu de opslag zit met het parkeerterrein dat niet echt gebruikt wordt). Dat wordt opgeknapt conform de wensen die de stichting heeft ingediend. Na afloop van de wandeling strekken we bij Vink de benen. Peter is voorzitter van de Stichting Voorveldsepolder.

Vrijdagavond 15 maart 2013

Laat eens wat meer van je horen

buurtworkshop door Ank Meyer

Om 20.30 uur, Buys Ballotstraat 40

De menselijke stem is bij uitstek een communicatie-voertuig. Niet alleen door wat je zegt maar vooral door de klank, de toonhoogte en het ritme van je stem. Als je daar mee gaat spelen, sprekend of zingend, is het een expressiemiddel: spannend én leuk om te doen!? Hoe deze avond gaat verlopen kunnen we nu nog niet zeggen. Dat hangt mede af van de deelnemers.  Ank biedt verschillende mogelijkheden aan om met je stem op avontuur te gaan. Ank Meyer, van oorsprong dramadocent, heeft als passie de menselijke stem. Ze geeft les in stem- en zangimprovisatie.

BUURTLEZINGEN najaar 2012

Vrijdagavond 5 oktober 2012

Een eigen kijk op het leven

door Bas van den Berg

Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 85

Hoe leer je kinderen in de basisschoolleeftijd om zelfstandig en samen een eigen kijk op het leven te ontwikkelen? En vooral ook: hoe leer je kinderen daar zelf en samen goed over te praten, te denken en die gedachten vervolgens in woord en beeld te uiten? Dat houdt Bas van den Berg al jaren bezig. In zijn proefschrift, dat over een klein jaar klaar is, onderzoekt hij de vraag of kinderen ook zelf betekenis kunnen geven aan religieuze verhalen als je hun verbeeldingskracht prikkelt.

Bas is als onderzoeker (lector) aan de Marnix Academie (pabo) verbonden.

Vrijdagavond 2 november 2012

Wat iedereen moet weten over voedsel door Bert van Ruitenbeek

Om 20.30 uur, Buys Ballotstraat 17

Feiten en fictie over beschikbaarheid, diversiteit en gezondheid van ons voedsel. Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking blijven voeden? Wat gaat het voor onze landbouw en voor ons voedingspatroon betekenen? Hoe zit het met de genetische variatie van ons voedsel? Hoe (genetisch) divers en gezond is het aanbod op de winkelvloer. Is biologisch (dynamisch) voedsel beter voor mens en milieu? En de ongemakkelijke waarheid over waarom we steeds dikker worden. Een avond met veel informatie en volop ruimte voor discussie.

Bert is o.a. voorzitter van Stichting Zaadgoed, directeur van Stichting Demeter (keurmerk biodynamische voeding) en via zijn eigen bedrijf Ecominds organisator van debatreeksen in de Rode Hoed over  de toekomst van landbouw en voeding.

De lezingen beginnen om 20.30 uur. Inclusief discussie duren ze ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova Zembla een borrel. Opgave voor bovengenoemde lezingen bij: willemroos@kpnmail.nl. Als je nog niet op de Nova Zembla-verzendlijst staat, geef je mailadres dan even door op info@novazemblabla.nl     Buurtlezingen najaar 2011- voorjaar 2012 Vrijdagavond 4 november 2011 Geen lezing (maar een workshop) door Hugo de Haas van Dorsser, Willem Barentszstraat 52 Wat is er mooier dan een lezing? Geen lezing! Daarom houdt Hugo de Haas van Dorsser geen lezing maar een workshop. Hij vertelt het een en ander over zijn communicatiebureau ‘De kunst van het weglaten’. Daarna gaat iedereen zelf aan de slag om te ontdekken hoe boeiend het is om dingen weg te laten en hoeveel dat oplevert. Voor deze bijzondere avond geldt een maximum aantal van 20 aanmeldingen.   Vrijdagavond 25 november 2011 De eetbare stad: stadslandbouw in de Zeeheldenbuurt door Marijke Orthel en Henri van der Vegt, Willem Barentszstraat 42 Sinds kort is het fenomeen ‘stadslandbouw’ in Nederland in opkomst. Stadslandbouw is de productie van groente en fruit in moestuinen, parken en achtertuintjes in en rond de stad voor consumptie door bewoners. Stadslandbouw kan bestaan uit bijvoorbeeld eetbaar groen in de stad, plukfruit in parken en bij scholen, tuinen aanleggen op braakliggende grond, stadsinwoners in contact brengen met boeren etc. Marijke Orthel en Henri van der Vegt van de Stichting Stadslandbouw Utrecht vertellen over de achtergronden van stadslandbouw als uiting van nieuwe stedelijkheid en laten aansprekende voorbeelden zien hoe je als buurt initiatieven rond stadslandbouw kunt opzetten – van klein fruit op vergeten plekken in de directe omgeving, een moestuintje langs het spoor tot zelfoogsttuinen in de stadsrand. Elders maakten buurtgroepen van een stenen plein een buurttuin en ondernemers zagen kansen om lokale producten en diensten aan bewoners aan te bieden. Ook bij ons in de Zeeheldenbuurt? Vrijdagavond 13 januari 2012, De Voorveldse Polder, door de Stichting Voorveldse Polder Vrijdagavond 2 maart 2012, Kunst retour: over teruggave van koloniale kunstschatten en van recent gestolen kunst, door Jos van Beurden. Vrijdagavond 20 april 2012, Zeven redenen om elk jaar naar Italië te gaan, door Bart Schoenmaker. Uitgebreide informatie over de voorjaarslezingen volgt. Alle lezingen beginnen om 20.30 uur. Inclusief discussie duren ze ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova embla een borrel. De toegang is gratis. Opgave voor de lezingen bij: willemroos@kpnmail.nl   Buurtlezingen najaar 2010-voorjaar 2011 Vrijdagavond 12 november 2010 Het strijkkwartet door Eva Weidema en Peter Schouten Om 20.30 uur, Buys Ballotstraat 1 Heb je altijd meer willen weten over strijkkwartetten? Hoe is het genre ontstaan? Welke componisten hebben hier aan bijgedragen? Hoe is deze muziek veranderd in de loop der tijd? Wat zijn mooie en/of bijzondere kwartetten? Deze introductie helpt je de wereld van het strijkkwartet te verkennen of, als je al fan bent van dit veelzijdige genre, kom je misschien wel muziek tegen die je tot nu toe nog niet hebt ontdekt. Het wordt in ieder geval een avond waarin veel mooie muziek aan bod komt! Vrijdagavond 14 januari 2011 Miniatuurboekjes, van Lees- tot Verzamelobject door Georges Toneman Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 41 De vroeg-renaissance zag de gracieuze geboorte van het eerste folioboek (bijbel van Gutenberg 1456) en het eerste miniatuurboekje (Officium Beatae Mariae Virginis, 1486). De eerste is nooit gegroeid, want hij was al folio-groot en de tweede evenmin, want hij bleef gewoon klein. Waarom bleef men toch miniatuurboekjes drukken? Alleen een paar bevoorrechten hebben wel eens een miniatuurboekje gezien en weten waarom zij gefascineerd zijn. Nog niet gefascineerd? Voortleven in de hel van de onwetendheid? Treed dan binnen in de hemel van “in der Beschränkung zeigt sich der Meister”. Vrijdagavond 11 maart De lange geschiedenis van de buurt door Bettina van Santen om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 27 Als rond 1900 de Buys Ballotstraat, Willem Barentszstraat e.o. net zijn opgeleverd, is er toch al veel geschiedenis aan de plek voorbij getrokken. De oostkant van de stad kent al vroeg bewoning en de Biltstraat behoort tot de oudste bestrate wegen van ons land. Er valt dan ook veel te vertellen over dit deel van Utrecht: van middeleeuwse Hessenwagens tot een 19e-eeuws stationnetje, van oude buitenplaatsen tot huizen met uiteenlopende architectuurstijlen van 1900 tot 1960, maar ook over dienstboden en gemobiliseerde soldaten, van Berekuil tot busbaan. Bettina van Santen is adviseur Architectuurhistorie Stedenbouw & Monumenten bij de gemeente Utrecht. Ze is redactielid van Oud Utrecht en mede-auteur van het boekje Noordoost (2008) in de serie De Utrechtse wijken. De avondlezingen beginnen om 20.30 uur. Inclusief discussie duren ze ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova Zembla een borrel. De toegang is gratis. Graag opgeven: info@novazemblabla.nl Buurtlezingenprogramma voorjaar 2010 Vrijdagavond 26 maart Wat is gezondheid? door Age Smilde Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 63 Wat is gezondheid? Kun je dat meten? Zo ja, hoe dan en hoe zie je dat terug in de metingen? De moderne meettechnologie in de levenswetenschappen staat toe dat we ontzettend veel kunnen meten aan de mens, maar deze metingen zijn zodanig gecompliceerd geworden dat we geen overzichten meer kunnen maken in simpele tabellen. Er zijn wiskundige methoden nodig om de belangrijke informatie uit al die data te vissen. Age zal dat illustreren aan de hand van voorbeelden (zonder allerlei formules). Mogelijk kunnen we zelfs iets zeggen over ziekte en gezondheid. Vrijdagavond 23 april Ontwikkelingssamenwerking door Fons van der Velden Om 20.30 uur, Buys Ballotstraat 55 De hedendaagse ontwikkelingssamenwerking is erg in discussie. Er is veel debat over uitgangspunten, beleid en de vraag ‘helpt hulp’? In onze wijk is een aantal buurtbewoners actief op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. Fons van der Velden en enkele andere buurtbewoners zullen deze avond een gesprek over deze problematiek inleiden. Er wordt aandacht geschonken aan innovatieve activiteiten en er is volop ruimte voor het stellen van vragen en onderlinge gedachtewisseling. Vrijdagavond 28 mei Hechting door Willem Roos Om 20.30 uur, Willem Barentszstraat 58 Jonge kinderen hebben de neiging zich te hechten, maar onder invloed van verwaarlozing of onveiligheid kan dez]e hechting verstoord raken. Dat heeft grote invloed op het functioneren in het latere leven: op de ontwikkeling van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen, omgaan met emoties, leggen en onderhouden van kontakten, en het vermogen zich de innerlijke wereld van zichzelf en van anderen voor te stellen (mentaliseren). Aan de hand van filmpjes zullen we dat illustreren. De avondlezingen beginnen om 20.30 uur. Toegang is gratis. Inclusief discussie duren de lezingen ruim een uur. Daarna schenkt het Buurtcomité Nova Zembla een borrel. Opgeven via info@novazemblabla.nl Lezingen uit de vorige cyclus Constant. In het atelier Op zondag 1 maart verzamelden zich 17 buurtbewoners in het Stedelijk Museum Schiedam voor de rondleiding van Trudy van der Horst over de tentoonstelling Constant. In het atelier. De tentoonstelling begon met een vroeg stilleven en liep door tot zijn allerlaatste werk. Bij elk werk vertelde Trudy een verhaal. Soms persoonlijk, soms iets over de achtergrond, de geschiedenis, of de manier van schilderen en kleurgebruik. De titels van een aantal werken spraken voor zichzelf, andere hadden uitleg nodig, zoals: ‘Femme qui a blessé un oiseau avec une feuille morte’ en: De ontmoeting tussen Ubu en Justine. Constant maakte deel uit van verschillende bewegingen: Cobra en de Situationistische Internationale. Op een gegeven moment ging hij zich bezighouden met architectuur en gaf vorm aan de utopische stad New Babylon. Daarna ging hij eind jaren zestig weer schilderen. Hij liet zich inspireren door gebeurtenissen uit zijn eigen leven, en door wat er om hem heen gebeurde, zoals de oorlog, de eerste Spoetnik, de oorlog in Vietnam, de moord op de IKON-filmploeg in San Salvador, een zwerver in Amsterdam en Kosovo. Door wat Trudy bij deze werken vertelde wonnen ze aan betekenis en intensiteit, en gingen we als toeschouwers anders kijken. We kregen meer oog voor het colorisme en de centrale leegte. Geboeid als we waren verloren we de tijd uit het oog en moesten we stoppen omdat het bijna sluitingstijd was. Het boek Constant – De late periode is een blijvende herinnering aan deze intense ontmoeting met het werk van Constant. De rondleiding van Trudy van der Horst was de tweede in de serie voorjaarslezingen 2009. Christophorus Buys Ballot (1817-1890) Buys Ballot heeft veel betekend voor de ontwikkeling van de meteorologie, in de 19e eeuw een nog jonge wetenschap. Hij richtte het KNMI op – toen nog op het bolwerk Sonnenborgh – en was de stuwende kracht achter de Nederlandse poolexpeditie van 1882/83. Met het verhaal over Buys Ballot en deze expeditie wist Kees Dekker de aanwezigen op de buurtlezing van 6 februari bijzonder te boeien. Een doos met zo’n 800 brieven en briefkaarten uit het archief van het KNMI brachten Kees Dekker, die 35 jaar bij het KNMI gewerkt heeft, op het spoor van deze expeditie. In het kader van het Eerste Internationale Pooljaar in1882 werd een expeditie van tien man uitgerust naar Diksonhaven, aan de Karazee. Buys Ballot organiseerde een inzamelingsactie die 40.000 gulden opbracht. Er ging 16.000 kilo proviand mee, waaronder 300 kilo zuurkool, 175 liter limoensap, 980 flessen rode wijn, 640 liter jonge jenever en twaalf flessen champagne. Op 5 juli 1882 vertrok de expeditie en op 31 augustus bereikten ze met het houten schip De Varna de Karazee. Op 23 september raakten ze vast in het ijs en begon de overwintering. Ze deden ondertussen wel hun meteorologische waarnemingen, vierden verjaardagen, Sinterklaas en Oud en Nieuw. Op 24 juli 1883 zonk de Varna door ijspersing. Kees Dekker liet prachtige foto’s zien van de expeditie, waarvan Buys Ballot de organisator was. (20 februari 2009) Chloortrein reed nooit door Zeeheldenbuurt Het ‘Komité Stop de Chloortrein door Utrecht’ is in Utrecht-Oost ontstaan, maar er heeft nooit een chloortrein gereden over de Oosterspoorbaan: de spoorlijn langs de Buys Ballotstraat. Het was voor de 25 aanwezigen op de buurtlezing van Willem Ottevanger en Eelco Beukers een verrassende mededeling. Willem en Eelco hielden op 7 maart de tweede buurtlezing van dit jaar. Eelco Beukers, die een boek over het onderwerp heeft geschreven, deed aan de hand van veel beeldmateriaal uit de doeken hoe het Utrechtse verzet tegen de chloortreinen is ontstaan. In 1970 gebeurde in de Utrechtse Pelikaanstraat het eerste ongeluk met een chloortrein. Gelukkig waren de ketelwagens leeg. Mede naar aanleiding van dit ongeluk maakten overheid, NS en de voorloper van chemieconcern Akzo Nobel (dat chloor vervoerde ten behoeve van een pvc-fabriek in Rotterdam) afspraken over veiligheidsmaatregelen. Een vergelijkbaar ongeluk in Tilburg in 1978 bracht het maatschappelijk verzet tegen de chloortreinen op gang. Tussen 1978 en 1981 protesteerden Utrechtse en andere comités tegen chloorvervoer door drukbewoonde gebieden. Dat het verzet in Utrecht-Oost begon, terwijl de chloortrein over andere spoorlijnen door de stad reed, kwam doordat veel omwonenden bezwaar maakten tegen de overlast van het goederenvervoer over de Oosterspoorbaan. De bezwaarmakers vormden samen met leden van de ‘maatschappijkritische’ Muurkrant de basis van het antichloortreinactiecomité in Utrecht. Het verzet had succes. In 1993 reed de laatste chloortrein door Utrecht. In 2006 kwam een eind aan alle chloortransport door Nederland. Willem Ottevanger, die zelf aan het spoor woont, ging verder terug in de tijd. Hij vertelde over het ontstaan van spoorwegmaatschappijen in Nederland in de tweede helft van de 19e eeuw en het gevecht om het reizigersvervoer naar Utrecht. Aan die concurrentie waren het Centraal station, het Maliebaanstation en de halte Biltstraat te danken. Bij de halte Biltstraat stapten al gauw zoveel mensen in, dat er een heus station kwam. Dat bleef zo tot 1939, toen alle particuliere spoormaatschappijen in de NS werden verenigd en het station Biltstraat werd opgeheven. Pas in 1961 is het helemaal afgebroken. Willem toonde bij zijn lezing heldere overzichten en prachtige historische platen. Willem vertelde ook over de toekomst van onze spoorbaan. Die wordt steeds minder belangrijk en in de toekomst waarschijnlijk vooral nog gebruikt door toeristische treintjes van het Spoorwegmuseum. Naar verwachting rijden er eind dit jaar al aanzienlijk minder treinen. Binnenkort komen op deze website illustraties over de geschiedenis van de spoorlijn langs de Buys Ballotstraat. Het boek van Eelco over de chloortrein is bij hem verkrijgbaar, Cornelis Houtmanstraat 1. Lef en lust boven de 50 Seksualiteit boven de 50. Carrière maken boven de 50. Voor de 35 bezoekers van de buurtlezing op 15 februari ging arbeidspsychologe Louise Boelens uitgebreid in op de onderwerpen die in haar boek ‘Vrouwen van 50’ aan de orde komen. Het boek van Louise, dat vorig jaar uitkwam, is inmiddels aan zijn vierde druk toe. Louise – zelf van 1954 en bewoonster van de Willem Barentszstraat – had een optimistische boodschap voor de bezoekers, vrouwelijk en mannelijk. Er ís leven boven de 50: in de loopbaan en in bed. Maar je moet er wel iets voor doen. Dat nodigde uiteraard uit tot vragen. De lezing van Louise was de eerste in de serie voorjaarslezingen. Sofie’s Surinaamse studiereis Bijna dertig mensen, ruim de helft jongeren, waren er vrijdag 18 april op de buurtlezing van Sofie Roos over haar reis naar de Wayami indianen in Suriname. Ze werden niet teleurgesteld. De avond begon met een film: een knappe montage van alle opnames die de studenten tijdens de reis hebben gemaakt. ‘Heel sfeervol. De film maakt duidelijk wat ze daar hebben gedaan’, aldus een van de aanwezige jongeren. Daarna vertelde Sofie ruim een half uur over wat zij en haar 16 collega-studenten van de Vrije Hogeschool in Driebergen in februari in Suriname hebben gedaan. De studenten hebben er prachtige muurschilderingen gemaakt op de school, waar enkele van hen ook hebben lesgegeven. Ze hebben de kinderen liedjes en dansjes geleerd. Twee studenten hebben echt de mouwen opgestroopt om de landingsbaan te helpen verbeteren. En iedereen kon deelnemen aan een jungletocht. Het was een onvergetelijke reis voor de studenten en voor de aanwezigen een interessante en leuke avond, traditioneel afgesloten met een drankje.

Geef een reactie